top of page
IMG_9213.jpg

Rhodope Traditions Summer Camp

PlaMnina Logo

A magical journey through the Rhodope traditions and crafts

August 7 - 14, 2021

Svoboda hut, Davidkovo village, Smolyan

The slots for the summer camp are filled!

Rhodope Legends Summer Camp, 2021

The adventure will take us to the heart of the mystical Rhodope Mountains, where among forests and mountains we will discover its greatest mysteries. Within a few days we will get acquainted with the wildlife and its various inhabitants, we will dedicate ourselves to the old crafts and traditions of the region, we will learn many legends, we will master and create all kinds of miracles and we will wander through forests and peaks to merge with nature.

компас.JPG

Conditions

Ден 1: Връщане назад във времето 

Напускаме София и се отправяме към прекрасния град Габрово, където след кратка почивка се отправяме за посещение на Априловската гимназия - първото светско училище в България. Обядваме в центъра на града и се насочваме към етнографски музей на открито Етъра - едно уникално място, което пази традициите за поколенията. Следобед се качваме в прегръдката на Балкана и нашия нов дом за следващите дни - хижа Узана. Следват много игри, забавления и първия ни лагерен огън.

637px-Uzana1.jpg
летен лагер родопски предания

Ден 2: С дъх на билки и цветя

Днешният ден е посветен на многоликите гори на Стара планина. Още от сутринта се впускаме в търсене на лечебни билки, ароматни цветя и шарени гъби като използваме определителите си, за да разпознаем различните видове и да съберем билки, с които по-късно ще си направим домашен чай. Връщаме се за обяд в хижата,  а в следобедните часове ще се научим как да си направим хербарий. Привечер даваме старт на нашето шестдневно творческо предизвикателство - създаване на макет на средновековно селище от природни материали. Вечерта се отдаваме на танцова фиеста като ще научим няколко старовремски танца.

Ден 3: По пътя на боеца 

Първият връх за този лагер ни очаква, а за да сме максимално подготвени, сутринта отделяме време за дискусия на теми като планинарство, екипировка, поведение и опасности в планината. Като истинска планинарска чета се отправяме към връх Исполин, откъдето виждаме Тракия, Лудогорието и Балкана. На връщане не забравяме да съберем още материали за нашия макет, по който ще работим по-късно. Следобедът е посветен на работилница по дърворезба, в която ще се научим как да изработим лък и стрели. С пълно бойно снаряжение ще се упражняваме като постреляме на поляната. Вечерта си запазваме за лагерен огън и разиграване на исторически събития и ключови сражения. 

IMG_9393.jpg
криси.jpeg

Ден 4: Дивото зове 

Грабваме компасът и картата и се насочваме към поляната, за да научим повече за ориентирането. Ще се научим как да измерваме азимут, да определяме разстояния и географски координати, ще разберем защо релефът е толкова важен при планирането на градове и стратегии и разбира се - ще търсим съкровища. Следобед се връщаме към макета като днес имаме задача да измислим герб и да направим знаме на нашето селище. Привечер ще си накладем огън, ще разпънем палатките и ще прекареме първата си вечер под звездите.

Ден 5: Рецепти от стари времена

Рано, рано се отправяме на преход към хижа Партизанска песен. В гората събираме ядливи плодове и растения, които по-късно ще си сготвим. Научаваме интересни неща за историята и дискутираме какъв са били храната и културите по нашите земи преди откриването на Америка; как се е случвала търговията, какво са готвели хората и как са консервирали храната си? Обядваме на хижата, а на връщане съставяме менюто си за старовремските рецепти, които ще сготвим до вечерта. Няма как вечерта ни да е пълна и без приготвянето на домашен хляб на жар. Във втората ни вечер от палатковия лагер, сгушени около лагерния огън ще се отдадем на поетично четене.

IMG_20220817_192552.jpg

Ден 6: Магията на театъра 

Предстои ни един изцяло творчески ден, който съчетава в себе си множество изкуства! Започваме с работилница за изработване и шиене на дрехи, старовремски дрехи и брони, за да бъдем по-точни. С дрехите и оръжията от предния ден вече сме готови да влезем в роля. В театралната ни работилница ще експериментираме с роли и жанрове. Последна възможност за довършване на макета и една генерална репетиция преди вечерта, в която чрез изкуствата магически ще се пренесем в миналото.

IMG_9671.JPG

Ден 7: Високи сини планини

 

Предстои ни най-дългия преход от лагера! В този ден се отправяме на истинска експедиция до връх Шипка. Само вървейки по билото на Балкана можем да видим красотата на цялата ни страна на едно място! Стигайки върха, изкачваме хилядата стъпала до храм-паметник, а вътре разглеждаме изложбата, която разказва за един ключов подвиг от нашата история. Връщаме се обратно към хижата и се подготвяме за последната ни вечер заедно. Тя ще е олицетворение на многообразните таланти, които всеки от нас има в себе си. Вечерта ни ще бъде посветена на концерт на талантите, един последен лагерен огън и едно незабравимо звездно небе.
 

 

IMG_9748.JPG
IMG_9728.jpg

Ден 8: С нови приятели към далечни хоризонти

Сутринта имаме мисия да подготвим багажа и базата си за наближаващото отпътуване. Когато всичко това е готово ще обърнем поглед назад и ще осмислим приключението, което сме преживели, ще споделим заедно вълненията и емоциите си, ще проверим знанията си, ще съберем и запечатаме спомените си. Отпътуваме за Габрово, а от там за София, пълни с преживявания, спомени, емоции, нови приятелства и по-широки хоризонти.

Пълната програма по часове и минути, заедно със списък с екипировка и инструкции участниците получават след като се запишат и платят капаро.

компас.JPG

Conditions

Who? Children and young people aged 12 to 17

 

When? From 24 to 31 July, 2021.

Where? Youth eco camp, Ochindol village, Vratsa mountain

How long? Deadline for registration - June 15, 2021.

 

How? Sign up by filling out the survey or writing an email to info@plamnina.com

How much? The price per participant is BGN 450 and is valid for 15 participants.  

 

PlaMnina Foundation offers partial or full scholarships. For more details, see the information under Scholarships below.  

What does the price include?

 

 • 5 meals a day (breakfast, lunch, dinner, two snacks)

 • 7 nights

 • Transport from, to and during the camp

 • Tourist insurance

 • Qualified guides, trainers and instructors

 • Trainings, workshops and activities

 • Training materials

 • Fees for rafting, climbing, visiting a cave

 • Entrance fee for museums

 • Specialized equipment

 

The price does not include:

 • Personal equipment

 • Expenses of a personal nature

Scholarships  

The foundation also provides scholarships in the amount of half a fee and a full fee. 

Apply for a scholarship by filling out the survey or writing an email to contact @ plamnina.com

All transitions and activities are tailored to the physical capabilities of children between 12 and 17 years. The Foundation reserves the right to make changes to the program in circumstances beyond its control or according to the specifics of the group.

 

 

If you have any questions, write to us at contact@plamnina.com

bottom of page