top of page
this 5.JPG
PlaMnina Logo

Summer Camp "Spirit of the Balkans"

A full 8-day mountaineering adventure

July 24-31, 2021

Vratsa Balkan, Koznitsa and Ponor mountain

Summer Camp "The Spirit of the Balkans", 2021

Our adventure is especially for the greatest lovers of mountains and nature.

It combines hiking, conquering peaks, attractive sports, creative activities and workshops related to the world of geography, geology, history, plants and animals. We will peek into the magical world of three mountains, climb rocks, peaks and waterfalls, explore caves and sail on rivers, visit several historical sites and learn about nature and mountaineering.

компас.JPG

Conditions

Ден 1: В прегръдката на Балкана 

Още в първия ден навлизаме дълбоко в планината и от влака съзираме спиращи дъха гледки на Искърското дефиле. Пристигаме на гара Левище и се оправяме право нагоре по тясна горска пътечка към базата ни - Младежки еко лагер в село Очиндол. След настаняването и обяда ще се впуснем в множество игри, за да се опознаем и отпуснем, да набележим заедно правилата и целите на лагера, да навлезем в света на планинарството, творчеството и работата в екип. Вечерта ще посветим на още забавления, лагерен огън и истории за планината.

Plamnina Lager
this 18.JPG

Ден 2: С аромат на билки и цветя 

Нашият втори ден в природата е посветен изцяло на мнгообразния свят на растенията, билките и животните. Тук ще се впуснем в изследване и разпознаване на цветя, ще търсим следи на горски животни и ще берем билки, от които после да сварим най-вкусния чай. Следобедът е специално запазен за творчество и изработване на хербарий, а вечерта след лагерния огън ще се предизвикаме в Горския драматичен театър.

Ден 3: Експедиция В географския свят

Време е да се отправим на експедиция в света на географията и планинарството, започвайки от Гара Бов в Понор планина, откъдето ще поемем по Вазовата екопътека към красивия водопад Бовска скакля. По пътя на водата ще стигнем над отвесните скали до равните поляни при село Заселе - именно там ще открием дъното на изгубеното море, ще се впуснем в света на географските карти, които ще майсторим от природни елементи и с естествени бои. Вечерта ще се съберем около лагерния огън за игри и специална планинарска кино-прожекция.

this 25.JPG
this 3.JPG

Ден 4: Дивото зове 

Идва време да се научим как да оцеляваме в дивата природа! В първата половина на деня ще разберем какво е първата помощ в и извън планината и как да помагаме, когато някой е в беда. След това ще грабнем компасите и картите, за да научим повече за ориентирането и да се впуснем в търсене на съкровища. Следобедът ще имаме мисия да си направим бивак - да разпънем палатките, чувалите и шалтета, да запалим огън и да приготвим вечерята си чрез едно мастършеф състезание. Преди традиционния лагерен огън ще се забавляваме като постреляме с лък и изпълним различни предизвикателства.

Ден 5: Отвъд вертикалните ограничения 

Предстои ни един от най-вълнуващите дни на лагера! В него ще се потопим в света на катеренето и алпинизма, а нашите опитни приятели-инструктори ще ни разкрият какво е катерене, виа ферата и спускане на рапел. Отправяме се към гара Лакатник и тръгваме по стръмната пътека към Лакатнишките скали. Гледките и отвесите, които ни заобикалят са феноменални и незабравими. Време е да се насочим още по-навътре и надълбоко в планината, а именно в пещерата Темната дупка. Вечерта ще имаме уникалната възможност да погледнем към звездното небе с телескоп и да споделим преживяванията си на лагерния огън.
 

milenka.jpeg

Ден 6: По течението на реката 

В този не по-малко вълнуващ ден ще преминем през екопътеката над село Лютиброд, ще се катерим по кози пътеки и скали, ще се насладим на скалния феномен Ритлите, а по обяд ще посетим Черепишкия манастир - любимо място на писателя Иван Вазов. Следобедът ни също е наситен с приключения, защото се впускаме заедно на рафтинг по река Искър! Вечерта ни ще бъде посветена на един последен лагерен огън и изненада, направена от самите вас - безкрайно забавната Вечер на талантите.

rafting.jpeg

Ден 7: Планината в мен

В последният ден от лагера ще обърнем поглед назад и ще осмислим приключението, което сме преживели, ще споделим заедно вълненията и емоциите си, ще проверим знанията си, ще съберем и запечатаме спомените си. Следобед ще се спуснем по познатата ни горска пътека, за да се качим на влака и да преминем за пореден път през красивото Искърско дефиле обратно към София.
 

ПлаМнина

Пълната програма по часове и минути, заедно със списък с екипировка и инструкции участниците получават след като се запишат и платят капаро.

компас.JPG

Conditions

Who? Children and young people aged 12 to 17

 

When? From 24 to 31 July, 2021.

Where? Youth eco camp, Ochindol village, Vratsa mountain

How long? Deadline for registration - June 15, 2021.

 

How? Sign up by filling out the survey or writing an email to info@plamnina.com

How much? The price per participant is BGN 450 and is valid for 15 participants.  

 

PlaMnina Foundation offers partial or full scholarships. For more details, see the information under Scholarships below.  

What does the price include?

 

 • 5 meals a day (breakfast, lunch, dinner, two snacks)

 • 7 nights

 • Transport from, to and during the camp

 • Tourist insurance

 • Qualified guides, trainers and instructors

 • Trainings, workshops and activities

 • Training materials

 • Fees for rafting, climbing, visiting a cave

 • Entrance fee for museums

 • Specialized equipment

 

The price does not include:

 • Personal equipment

 • Expenses of a personal nature

Scholarships  

The foundation also provides scholarships in the amount of half a fee and a full fee. 

Apply for a scholarship by filling out the survey or writing an email to contact @ plamnina.com

All transitions and activities are tailored to the physical capabilities of children between 12 and 17 years. The Foundation reserves the right to make changes to the program in circumstances beyond its control or according to the specifics of the group.

 

 

If you have any questions, write to us at contact@plamnina.com

bottom of page