криси.jpeg
лого-1.png
PlaMnina Logo

Summer Camp "Spirit of the Balkans"

A full 8-day mountaineering adventure

July 24-31, 2021

Vratsa Balkan, Koznitsa and Ponor mountain

Rhodope Legends Summer Camp, 2021

The adventure will take us to the heart of the mystical Rhodope Mountains, where among forests and mountains we will discover its greatest mysteries. Within a few days we will get acquainted with the wildlife and its various inhabitants, we will dedicate ourselves to the old crafts and traditions of the region, we will learn many legends, we will master and create all kinds of miracles and we will wander through forests and peaks to merge with nature.

компас.JPG

Conditions

Ден 1: Началото

В първия ни ден заедно се отправяме към сърцето на Източните Родопи - град Маджарово. Още с пристигането започваме да се чувстваме като истински приключенци, защото разпъваме палатките и подготвяме бивака си за вечерта. Следват игри за запознанство, в които да открием повече за новите си приятели по палатка в следващите дни. Привечер започваме с подготовка на огъня, на който сами ще сготвим вкусна вечеря. Вечерта е време за истории край лагерния огън и споделяне на преживяното през деня.

Plamnina Lager
DT9A1023.jpeg
DT9A2785.jpeg

Ден 2: В Света на прилепите! 

През втория ден ще се запознаем с прилепите и прилепарите. И двата вида са бозайници, но докато първите прекарват нощите в лов на насекоми, то вторите са хората, които прекарват времето си в изучаване на прилепите. Ще можем да разберем повече и за едните и другите от първа ръка. През деня ще отидем на гости в „жилище“ за пример и ще натрупаме знания затова къде живеят прилепите, какво правят през свободното си време, какво ги прави по-добри летци от птиците, защо въпреки че пренасят десетки вируси, то те не се разболяват от тях, за какво трябва да сме им благодарни и какво правим и какво можем да правим за опазването на прилепите в България.

След като слънцето залезе, ще се впуснем в истински лов на прилепи и ще влезем макар и за кратко в обувките на прилепар. Ще видите с очите си как се улавя прилеп (с научна цел) и защо му е на някой да го прави.

Ден 3: Лешоядите и къмпинг мастършеф клас

В третия ден на нашето приключение ще се потопим в орнитологията и ще се запознаем с едни от най-интересните и същевременно най-малко познатите птици в България – лешоядите.

Маджарово е разположен в кратера на най-големия вулкан на Балканите, изригнал преди повече от 35 млн. години. Магмата макар и отдаван изстинала, сега се е превърнала в дом за стотици птици. Но тези, за които орнитолози от цяла Европа пътуват за да наблюдават са египетския и белоглавия лешояд.

Следобяда ще се отдадем на творчество, посветено на птиците, а по-късно ни очаква къмпинг мастършеф клас, в който ще подготвим вкусна вечеря.

Asset-10_72x-100.jpeg
karta.jpeg

Ден 4: Вода и ориентиране

В четвъртия ден из Дивите Родопи ни предстоят не по-малко вълнуващи дейности. Ставаме рано, закусваме и се отправяме на едно приключение по вода! Предстои ни да открием красотата на река Арда и заобикалящите я скали като се пуснем по течението й, карайки каяци. Изморени, но доволни, ще си устроим пикник на брега на реката. Следобеда ще посветим на плаж и слънчеви бани, а който иска може да научи как се прави въдица от дърво и току виж да хване нещо с нея. Преди вечеря грабваме картите и компасите, за да разберем как се ориентираме в планината с тях и разбира се - да открием някои съкровища. Вечерта ще е вълнуваща за всички, защото освен лагерния огън ни очаква и шоуто на талантите, в което всеки от нас ще разкрие на какво е способен.

Ден 5: Вдъхновени за приключения

В последния пети ден стягаме палатките, бивака и багажа. Когато всичко това е готово ще обърнем поглед назад и ще осмислим приключението, което сме преживели, ще споделим заедно вълненията и емоциите си, ще проверим знанията си, ще съберем и запечатаме спомените си. По обяд поемаме обратно към дома, пълни с преживявания, спомени, емоции, нови приятелства и по-широки хоризонти.

252938008_118431217292908_6733487882508606992_n.jpeg

Пълната програма по часове и минути, заедно със списък с екипировка и инструкции участниците получават след като се запишат и платят капаро.

компас.JPG

Conditions

Who? Children and young people aged 11 to 17

 

When? From 07 to 14 August, 2021.

Where? Svoboda hut, Davidkovo village, Smolyan region, Western Rhodopes

How long? Deadline for registration - July 7, 2021.

 

How? Sign up by filling out the survey or writing an email to contact @ plamnina.com

How much? The price per participant is BGN 420 and is valid for 15 participants.

 

PlaMnina Foundation offers partial or full scholarships. For more details, see the information under Scholarships below.  

What does the price include?

 

  • 5 meals a day (breakfast, lunch, dinner, two snacks)

  • 7 nights

  • Transport from, to and during the camp

  • Tourist insurance

  • Qualified guides, trainers and instructors

  • Trainings, workshops and activities

  • Training materials

  • Specialized equipment

The price does not include:

  • Personal equipment

  • Expenses of a personal nature

Scholarships  

The foundation also provides scholarships in the amount of half a fee and a full fee. 

Apply for a scholarship by filling out the survey.

All transitions and activities are tailored to the physical capabilities of children between 12 and 17 years. The Foundation reserves the right to make changes to the program in circumstances beyond its control or according to the specifics of the group.

 

 

If you have any questions, write to us at contact@plamnina.com